Koszyk

Koszyk jest pusty

Szukaj

Pielęgnacja i konserwacja

Produkty sygnowane marką Alveus to czołowe produkty na rynku pod względem jakości, produkcji, materiałów i wzornictwa. Ponieważ zlewy wykonane są z różnych materiałów o określonych właściwościach, należy odpowiednio do uzytego w produkcji materiału dostosować ich pielęgnację.

Każdy zlew jest sprzedawany z instrukcją konserwacji. Przestrzegając podanych w niej zaleceń, zapewnisz swojemu zlewowi długą żywotność w dobrej formie.

Zlewozmywaki i kuchenki ze stali nierdzewnej

Do czyszczenia należy używać miękkich ściereczek i płynnego środka czyszczącego. Zalecamy środki czyszczące i pielęgnacyjne Alveus. Unikaj ziarnistych past i proszków czyszczących, gąbek z wełny stalowej, wybielaczy oraz agresywnych środków chemicznych. Nie umieszczaj niezabezpieczonych metalowych przedmiotów na powierzchniach ze stali nierdzewnej.

 
Stylux 50

Jeżeli stal nierdzewna wejdzie w kontakt z silnymi kwasami czy wybielaczami, natychmiast przepłucz ją dużą ilością wody. Aby uniknąć przebarwień, nie należy pozostawiać żywności lub substancji korodujących (np. soku owocowego, soli kuchennej, octu, musztardy, majonezu itp.) na powierzchniach ze stali nierdzewnej przez dłuższy czas. 

Zalecamy, aby produkty ze stali były przecierane suchą, miękką ściereczką po użyciu, aby zapobiec tworzeniu się kamienia.

Nie wystawiaj zlewu kuchennego na działanie silnych chemikaliów, takich jak:
  • kwasy i zasady o stężeniu powyżej 10%
  • cleaners that exceed 5% concentration of the active substance
  • zmywacze do farb
  • środki czyszczące do piekarników

Jeśli zlew kuchenny wejdzie w kontakt z którąkolwiek z wyżej wymienionych chemikaliów, natychmiast spłucz powierzchnię czystą wodą.

Nie stawiaj na ociekaczu ani dnie zlewozmywaka gorących naczyń, które zostały wyjęte bezpośrednio z piekarnika lub płyty (gorące patelnie, naczynia kuchenne, naczynia).

Podczas napełniania wrzątku do zlewu kuchennego powinna również płynąć zimna woda w stanie ciekłym.

Nie ciąć bezpośrednio na powierzchni zmywarki.



Alveus_Pielęgnacja_i_konserwacja.pdf



Alveus Monarch

1.  Użyj miękkich gąbek lub ściereczek i łagodnych płynów czyszczących, takich jak specjalne środki czyszczące do stali nierdzewnej. Zdecydowanie odradzamy czyszczenie grubymi gąbkami, wełną stalową, środkami do czyszczenia srebra lub proszkami ściernymi. Unikaj przedmiotów wpadających do zlewu kuchennego lub ślizgających się po zlewie. W trosce o środowisko zalecamy mechaniczne odblokowywanie odpływów, ponieważ chemiczne środki odblokowujące odpływy są często bardzo agresywne i stanowią zagrożenie dla środowiska. Postępuj zgodnie z instrukcją użycia dołączoną do środka czyszczącego. Najpierw przetestuj środek czyszczący w neutralnym , nieuzytkowym  miejscu (np. na dolnej, niewidocznej części zlewu).

2.  Zaleca się regularne czyszczenie zlewu i wycieranie go do sucha - po każdym użyciu lub przynajmniej raz dziennie. Regularne wycieranie zlewu miękką szmatką zapobiega gromadzeniu się kamienia i pojawianiu się odbarwień .

3.  Aby nadać zlewowi nieskazitelny wygląd, zalecamy unikanie stosowania środków zawierających kwas solny (HCl), kwas siarkowy (H2SO4), więcej niż 5% roztwór ługu (NaOH) lub wybielacz (NaOCl)... . Jeśli zlew kuchenny wejdzie w kontakt z kwaśnymi pokarmami (sól, ocet, alkohol, soki owocowe i owocowe, herbata, cytryna, pomidor itp.), natychmiast spłucz powierzchnię, najpóźniej w ciągu 10 minut.

4. Naczynia i przybory wykonane ze zwykłej stali węglowej i bez ochrony powierzchni nie powinny być umieszczane bezpośrednio na lub w zlewie, ponieważ mogą pozostawić niepożądane cząstki, które mogą ostatecznie spowodować plamy rdzy.

PIELĘGNACJA PRODUKTÓW ZE STALI NIERDZEWNEJ.pdf


Zlewozmywaki granitowe

Większość plam i zabrudzeń można usuwać za pomocą łagodnych, domowych środków czyszczących lub detergentów na bazie amoniaku. Trudniejsze plamy można usunąć za pomocą delikatnego środka do polerowania (mleczko). Ślady z kamienia można usunąć za pomocą 9% roztworu kwasu octowego (ocet).
Zalecamy środki czyszczące i pielęgnacyjne Alveus Allshine.


Szkło hartowane

Szkło hartowane to rodzaj szkła bezpiecznego poddanego kontrolowanej obróbce termicznej w celu zwiększenia jego wytrzymałości w porównaniu ze zwykłym szkłem. 

Charakterystyka

Taki proces nadaje szkłu hartowanemu następujące cechy:

  • zwiększona odporność na uderzenia
  • zwiększona wytrzymałość mechaniczna
  • odporność na wysoką temperaturę (do 250 C)
  • zwiększona odporność na zmiany temperatury

Ochrona przed uszkodzeniami to również ważna cecha bezpieczeństwa hartowanego szkła. Szkło hartowane po rozbiciu rozpada się na małe, ziarniste kawałki, zamiast rozpryskiwać się na poszarpane odłamki, jak to robi zwykłe szkło. Ziarniste kawałki rzadziej powodują obrażenia.

Chociaż szkło hartowane ma wyższą wytrzymałość i odporność termiczną niż zwykłe szkło, nie jest całkowicie odporne na zarysowania i może zostać uszkodzone przez niewłaściwe użytkowanie i czyszczenie. Ale jeśli będziesz dbać i postępować zgodnie z instrukcjami dotyczącymi pielęgnacji szkła hartowanego, możesz przedłużyć jego żywotność i wspaniały wygląd.

Należy unikać umieszczania ostrych przedmiotów na szklanej powierzchni i przewijania ich po powierzchni.


Wskazówki dotyczące pielęgnacji

Do czyszczenia szkła hartowanego używaj mydła w płynie, nieściernych środków do czyszczenia szkła, miękkich ściereczek. Delikatnie wetrzyj środek czyszczący w szybę. Osusz szybę inną czystą szmatką. Alternatywnie do czyszczenia szyby użyj letniego mydła.

Nie zapomnij całkowicie spłukać mydła ze szkła, jeśli używasz żywności w bezpośrednim kontakcie ze szkłem. Nigdy nie próbuj czyścić hartowanego szkła środkami ściernymi ani narzędziami do szorowania.

 

Szkło hartowane ALVEUS - Pielęgnacja i konserwacja











Alveus

Wysokiej jakości produkty do Twojej kuchni ... na każdy gust ... szeroki wybór kształtów, rozmiarów, materiałów ...


Znajdź swój zlewozmywak